Μια εισαγωγή

Παγκοσμίως, τα προϊόντα καταστήματος στην Ευρώπη έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διείσδυσης της αγοράς στον κόσμο. Έως το 2015, το μερίδιο των καταστημάτων supermarkets επώνυμων προϊόντων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 40 τοις εκατό του συνόλου των λιανικών πωλήσεων τροφίμων της ΕΕ. Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά δημοφιλή επειδή είναι σχετικά φθηνά. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι ο αγώνας να παρέχουν την φθηνότερη τιμή, συχνά σημαίνει ανεπαρκή προσοχή στην υπεύθυνη παραγωγή σε χώρες πρωτογενούς παραγωγής.Οι προμηθευτές μπορεί να υποφέρουν από ποικίλες πιέσεις και καταχρηστικές πρακτικές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματά τους. Για παράδειγμα, οι χαμηλοί μισθοί, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, και η απασχόληση ανασφάλειας είναι όλα παρόντα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επώνυμων καταστημάτων.Τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ευρώπη είναι το Aldi, το Schwartz Group's Lidl, η Tesco και η Edeka.Το μερίδιο αγοράς των εμπορικών επωνυμιών καταστήματος συσχετίζεται με το επίπεδο συγκέντρωσης λιανικής (σε τρόφιμα) και έχει αναγνωριστεί ως βασική κινητήρια δύναμη του ανταγωνισμού τιμών μεταξύ των αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Σε αυτό το τμήμα της ιστοσελίδας θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένες αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα του λιανικού εμπορίου, με ιδιαίτερη προσοχή να αφιερώνεται στην παραγωγή των προϊόντων με επωνυμία καταστήματος. Όλες οι καταχωρήσεις σε αυτή την ιστοσελίδα βασίζονται σε πρωτότυπη έρευνα πεδίου που αναλαμβάνεται από τους εταίρους μας στο πεδίο εφαρμογής του έργου SUPPLY CHA!NGE. Παρακάτω σας παρέχουμε περισσότερες εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με το ρόλο της παραγωγής ιδιωτικής ετικέτας στο σημερινό λιανικό εμπόριο τροφίμων.

 

Προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος ως στρατηγική λιανεμπορίου

Προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος είναι τα προϊόντα που φέρουν το σήμα του καταστήματος. Μερικές φορές, είναι επίσης γνωστά και ως «το δικό μας σήμα» ή «ιδιωτικής ετικέτας» προϊόντα. Γνωστές μάρκες στα Ευρωπαϊκά supermarkets είναι ανάμεσα σε άλλα οι Euro Shopper, X-tra, Co-op, Gut und Günstig και First Price. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να παραχθούν σε εγκαταστάσεις που ανήκουν σε άλλη εταιρεία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και για την παραγωγή προϊόντων άλλης μάρκας...

Τα ιδιοπαραγώμενα προϊόντα μπορούν να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, διότι τα καταστήματα δεν χρειάζεται να τα προωθήσουν ξεχωριστά, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος της εμπορίας τους είναι ελάχιστο. Επίσης, έχουν πάντα ένα έτοιμο κανάλι διανομής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εγγυημένη μια ορατή θέση στα ράφια των καταστημάτων τους. Όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά, τα προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος ήταν ως επί το πλείστον βασικά αγαθά, με απλή συσκευασία, προωθώντας την ιδέα ότι είναι φθηνότερα, αλλά και χαμηλότερου επιπέδου. Τώρα, όμως, προσφέρονται επίσης και σε premium εκδόσεις. Οι έμποροι λιανικής πώλησης τα πωλούν έτσι με στόχο να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, να τα ενισχύσουν και να τα διαχωρίσουν από τους ανταγωνιστές, να πετύχουν τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά και την αύξηση των κερδών λιανικής. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι ιδιαίτερα ισχυροί αντίπαλοι σε ομάδες προϊόντων, όπου υπάρχουν λίγες προφανείς διαφορές μεταξύ των προϊόντων, για παράδειγμα το αλεύρι, η ζάχαρη, ή οι κονσέρβες λαχανικών.

 

Ο ρόλος των διεθνών συμμαχιών προμηθευτών στην προμήθεια του προϊόντος με την επωνυμία καταστήματος

Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του εμπορίου καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης να σχηματίζουν αλυσίδες, και υπάρχει επίσης μια τάση για ισχυρή συγκέντρωση των δραστηριοτήτων εφοδιασμού.

Σε γενικές γραμμές, είναι κοινό στην Ευρώπη για τους αγοραστές να είναι πιο συσπειρωμένοι από τους παραγωγούς και τους διανομείς. Σημαντικοί χύμα αγοραστές στην Ευρώπη είναι AMS, Co-op, UNITED NORDIC και EMD.

Η επέκταση των διεθνών αυτών συμμαχιών που ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταστημάτων λιανικής πώλησης, και διευκολύνει τις επιχειρηματικές πρακτικές που εκμεταλλεύονται, έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση των παραγωγών που ήταν ήδη ευάλωτοι, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ανταγωνισμός των τιμών μεταξύ των επώνυμων προϊόντων και των ιδιοπαραγώμενων, καθώς και μεταξύ των διαφόρων εμπόρων λιανικής πώλησης, συχνά διεξάγεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι ζωές των εργαζομένων στις χώρες παραγωγής, ούτε το περιβάλλον.