Broileriteollisuus

Suomeen broilertuotteita valmistavilla tehtailla tavataan vakavia työelämän oikeuksien loukkauksia Thaimaassa. Erilaisilla rekrytointiin liittyvillä maksuilla velkaannutetuilta työntekijöiltä oli suurimmassa osassa tehtaita takavarikoitu henkilökohtaisia asiakirjoja, kuten passeja ja työlupia. Osana SUPPLY CHA!NGE hanketta Finnwatch ja Swedwatch julkaisivat marraskuussa 2015 selvityksen, joka paljasti Thaimaan broileriteollisuuden karut työolot.

Selvitystä varten tutkittiin neljän thaimaalaisen broileria tuottavan yrityksen tehtaita Thaimaassa. Tehtaat kuuluvat Charoen Pokphand Foods (CPF)-, Laemthong-, Centaco- ja Saha Farms -konserneihin. Sel vityksen mukaan useat thaimaalaista broileria maahantuovat yritykset asettavat alihankintaketjulleen ihmisoikeuksia koskevia vastuullisuusvaatimuksia. Vaatimukset ovat kuitenkin usein epämääräisiä eikä niiden toteutumista valvota uskottavasti.

Kuluttajan on vaikea selvittää lihatuotannon vastuullisuutta, eikä asiakas usein edes tiedä syövänsä Thaimaasta tuotua broileria. Prosessoiduissa tuotteissa lihan alkuperää ei tarvitse kertoa. Työelämän oikeuksien kunnioittaminen tulisi huomioida elintarviketurvallisuutta koskevan laadun rinnalla. Huolestuttavin tilanne on niillä yrityksillä, jotka eivät kerro avoimesti alihankkijoitaan. Kansainvälinen Subway-ketju oli ainoa yritys, joka ei kertonut edes mistä maasta sen markkinoima broiler tulee. Kaikkia thaimaalaista broileria tuottavia alihankkijoita ei saatu selville myöskään Dr. Oetker Suomen ja Finduksen osalta. Findus kertoi vain yhden tavarantoimittajansa, vertailussa parhaiten pärjänneen CPF:n, nimen.

Finnwatchin raportti Työtä tarjolla velaksi - työolot Thaimaan broileriteollisuudessa